Αιθέρια Έλαια- μία φυσική θεραπευτική δύναμη

Η Αρωματοθεραπεία είναι μια μορφή εναλλακτικής ολιστικής θεραπείας που χρησιμοποιεί σαν ιάματα τα μίγματα αγνών αιθέριων ελαίων. Βοηθάει αποτελεσματικά στη θεραπευτική διαδικασία και στην τόνωση όλου του οργανισμού. Τα αγνά φυσικά αιθέρια έλαια περιέχουν τη ζωτική συμπυκνωμένη ενέργεια, την ψυχή του φυτού και μας την προσφέρουν συμβάλλοντας στη διατήρηση και τη βελτίωση της ενέργειας που έχει ο καθένας μας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τα συνθετικά αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούν στην κοσμετολογία και στην παρασκευή αρωμάτων. Τα αιθέρια έλαια είναι από τις λίγες ουσίες που διαπερνούν το χόριο και από κει εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Περιέχουν μέσα όλες τις δράσεις του φυτού από το οποίο προέρχονται, οι οποίες δρουν συνεργειστικά κι έτσι μόνο ωφελούν. Η δράση τους δεν παύει όταν σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε όπως κάνουν τα φυτικά δήθεν καλλυντικά ή φάρμακα που η δράση τους είναι μόνο επιφανειακή.

Τα αιθέρια έλαια περιέχουν ουσίες που η δράση τους είναι καταπραϋντική, θερμαντική, αποτοξινωτική, αναλγητική, επουλωτική, ορμονική, χαλαρωτική, τονωτική, ρυθμιστική κ.α. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τη δική του δράση. Συνήθως ο θεραπευτής μέσα από τα μίγματα και το σωστό συνδυασμό προσπαθεί να βρει την εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε άτομο. Οι συνδυασμοί αυτοί είναι πάντα δραστικότεροι από ότι η μεμονωμένη δράση τους, έχουμε τη «συνεργεία» δηλαδή των ελαίων αυτών.

Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να κάνουμε λουτρά με αιθέρια έλαια, να χρησιμοποιήσουμε επιθέματα, αρωματικούς λύχνους, να κάνουμε εισπνοές, πλύσεις και μαλάξεις «massage». Βοηθάει εκτός από την καλυτέρευση της υγείας μας, στην ομορφιά και στη διατήρηση της γραμμής μας. Μετά από όσα έχουμε ακούσει σχετικά με τη χημεία που βασιλεύει στον κόσμο των αρωμάτων και την επικινδυνότητα που κρύβουν τα χημικά συνθετικά αρώματα, τι καλύτερο και πιο υγιές από το να έχουμε το δικό μας προσωπικό φυσικό άρωμα που μας ταιριάζει, μας φτιάχνει τη διάθεση, μας εξισορροπεί σωματικά και συναισθηματικά και σαφώς διαρκεί περισσότερο και κοστίζει λιγότερο.

Τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αρωματοθεραπεία είναι πολλά.

  • Δίνει λύση σε προβλήματα της επιδερμίδας, όπως ακμή, εξανθήματα, πιτυρίδα, τριχόπτωση κ.α. Εφαρμόζεται σε καλλυντικά και είναι πολύ αποτελεσματική στο αδυνάτισμα και σε συμπτώματα κυτταρίτιδας και χαλάρωσης.
  • Με την εφαρμογή σε τονωτικό ή χαλαρωτικό ολιστικό μασάζ συμβάλλει στην σωματική και ψυχική ευεξία.
  • Είναι αποτελεσματική σε προβλήματα εντέρου, δυσκοιλιότητας και κακής κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου.
  • Είναι ιδανική για ρευματισμούς και αρθρίτιδες.
  • Βοηθάει στα κρυολογήματα, τις βρογχίτιδες και τη ρινική καταρροή.
  • Συνιστάται για προβλήματα και πόνους δοντιών, ματιών, στόματος, χειλιών, αυτιών και ιγμόρειων.
  • Είναι αποτελεσματική σε κακοσμία ποδιών σώματος και στόματος, στην εφίδρωση, κ.α.

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπευτικές μεθόδους όπως με την Ομοιοπαθητική αλλά το καλύτερο θα ήταν ο Αρωματοθεραπευτής να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ομοιοπαθητικό γιατί κάποια αιθέρια έλαια μπορούν να αντιδοτήσουν ή και να ενισχύσουν κάποια Ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Τα αιθέρια έλαια μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως και όλα τα φυτά που έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Επίσης κάποια αιθέρια έλαια μπορούν να αντενδεικνύονται στην εγκυμοσύνη, στην υπέρταση και σε άλλες παθήσεις . Καλό είναι όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα αιθέρια έλαια να συμβουλεύονται έναν έμπειρο αρωματοθεραπευτή.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να ξεμπλοκάρουν ενεργειακά κάποιες καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Με βάση τη θεωρία του γιν και του γιανκ μπορούμε ανάλογα με τον τύπο μας να ενισχύσουμε να καταστείλουμε ή και να ισορροπήσουμε τις κύριες αυτές ενέργειες στον οργανισμό μας.

Αιθέρια έλαια γιν

Ιδανικά για χολερικές και μελαγχολικές ιδιοσυγκρασίες που τους προσδίδουν γιν ιδιότητες

Αιθέρια έλαια γιανκ

Ιδανικά για φλεγματικές και αιματώδεις ιδιοσυγκρασίες που τους προσδίδουν γιανκ ιδιότητες

Αιθέρια έλαια γιν και γιανκ

( εξισορρόπησης)

Μεταξύ νερού – γης και

αέρα-φωτιάς ιδιοσυγκρασίες

νεραντζιά Αγγελική – Βενζόη Λεμόνι
φασκόμηλο Παλμαρόζα – δάφνη Μελισσόχορτο
Γλυκάνισο Δεντρολίβανο Νερολί
Χαμομήλι Καγιεπούτης – ευκάλυπτος Λεβάντα
Γκρέιπφρουτ Λιβάνι – Μύρο Μάραθο
Κάρδαμο Μοσχοκάρυδο – κάμφορα Μαντζουράνα
Κιτρονέλλα Περγαμόντο Μυρτιά
κορίανδρος Ρίγανη – κανέλα Αχιλλέα
Μανταρίνι Ροδόξυλο – κέδρος Λουΐζα
Τριαντάφυλλο Τζίντζερ – άρκευθος Μυρτιά
Υλάνγκ – υλάνγκ Ιεροβότανο – σανταλόξυλο Γιασεμί
Βασιλικός Ύσσωπος – Μέντα
ίρις Γεράνι – θυμάρι
Πεύκο – κυπαρίσσι
Μαυροπίπερο

Επίσης αστρολογικά τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν πλανητικές επιρροές που είτε εποχιακά, είτε λόγω του γενέθλιου χάρτη μας προκαλούν δυσαρμονίες.

Αιθέρια έλαια και πλανήτες με τους οποίους σχετίζονται

Ήλιος

Σελήνη

Ερμής

Αφροδίτη

Αγγελική – βενζόη Γλυκάνισο Γκρέιπφρουτ Αχιλλέα
Δεντρολίβανο – λεμόνι Ιεροβότανο Κανέλα Βέρβενα – Λουΐζα
Καγιεπούτης – λιβάνι χαμομήλι Κάρδαμο Κιτρονέλλα
Μελισσόχορτο – μοσχοκάρυδο Λεβάντα Κορίανδρος
Μύρο – νεραντζιά Μάραθο Μανταρίνι
Νερολί – παλμαρόζα Μαντζουράνα Μέντα
Περγαμόντο – ρίγανη Μυρτιά Μυρτιά
Ροδόξυλο – τζίντζερ ύσσωπος Τριαντάφυλλο
Φασκόμηλο Υλάνγκ – υλάνγκ

Άρης

Δίας

Κρόνος

Ποσειδώνας

Βασιλικός – πεύκο Άρκευθος Δάφνη – κάμφορα Ίρις
Γεράνι – θυμάρι γιασεμί Ευκάλυπτος
Δεντρολίβανο Κέδρος – καλέντουλα
μαυροπίπερο Κυπαρίσσι – σανταλόξυλο

Με βάση τους παραπάνω πίνακες και με γνώση της νότας κάθε αιθέριου ελαίου (υψηλή – μεσαία – χαμηλή) μπορούμε να φτιάξουμε το προσωπικό μας ενεργειακό άρωμα που θα έλκει υγεία, αρμονία και ευτυχία στη ζωή μας.

Παρακάτω δίνουμε μερικές «μυστικές» συμβουλές Αρωματοθεραπείας χρήσιμες για το καλοκαίρι.

Για τον επιχείλιο έρπητα: Σε μια σύριγγα βάζουμε 1ml καθαρό οινόπνευμα, 1ml ελαιόλαδο και 1ml αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου «tea tree oil». Τα ανακινούμε και απλώνουμε το μίγμα αυτό πάνω στον έρπη, από τα πρώτα συμπτώματα φαγούρας αλλά και στο εξάνθημα, με μια μπατονέτα 4-5 φορές την ημέρα.

Για μυκητιάσεις και λευκόρροια κόλπου: Σε ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι βάζουμε 10ml βάμμα καλέντουλας, 5 σταγόνες τσαγιόδεντρο «tea tree oil» και 5 σταγόνες γεράνι. Τα ανακατεύουμε και με μια σύριγγα των 10ml (χωρίς βελόνα) τοποθετούμε το μίγμα στον κόλπο πριν τη βραδινή κατάκλιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία καθημερινά για μία εβδομάδα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν συμβουλευόμαστε το γυναικολόγο μας.

Για ακμή και εξανθήματα: Σε 50ml αμυγδαλέλαιο βάζουμε 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρίσσι και 13 σταγόνες λεμόνι, ή στην ίδια ποσότητα αμυγδαλέλαιου βάζουμε 5 σταγόνες κυπαρίσσι, 6 σταγόνες άρκευθο και 14 σταγόνες περγαμόντο. Αφού καθαρίσουμε καλά το δέρμα μας με ουδέτερο σαπούνι τοποθετούμε το μίγμα σε όλο το πάσχον μέρος 2 -3 φορές την ημέρα.

Τονωτική λοσιόν δέρματος για μεικτά δέρματα: Βάζουμε 50 ml λάδι βάσης αβοκάντο, 50ml ανθόνερο λεβάντας, 5 σταγόνες γεράνι, 8 σταγόνες λεβάντα και 2 σταγόνες τριαντάφυλλο. Το ανακινούμε καλά και το απλώνουμε στο δέρμα μετά τον καθαρισμό με γαλάκτωμα ή σαπούνι. Στα πιο ξηρά δέρματα προσθέτουμε 8 σταγόνες σάνδαλο και στα πιο λιπαρά 1 σταγόνα νερολί και 1 κυπαρίσσι.

Για τσιμπήματα εντόμων: σε 50 ml λάδι βάσης όπως αμυγδαλέλαιο ρίχνουμε 10 σταγόνες φασκόμηλο, 10 σταγόνες λεβάντα και 10 σταγόνες καλέντουλα και το βάζουμε τοπικά στις πληγές

Εντομοαπωθητικά: σε 100 ml λάδι βάσης ρίχνουμε 30 σταγόνες κιτρονέλλα, 10 βασιλικό, 10 ευκάλυπτο, 10 γεράνι και 5 κέδρο και κάνουμε επάλειψη στο δέρμα. Αν θέλουμε σε ειδικό αρωματικό λύχνο για το δωμάτιό μας αλλά και για εξωτερικούς χώρους μπορούμε να ρίξουμε στο νερό από μερικές σταγόνες των παραπάνω αιθέριων ελαίων αναλογικά.

Για εγκαύματα από τον ήλιο: σε 50 ml λάδι βάσης ρίχνουμε 10 σταγόνες λεβάντα, 5 σταγόνες ευκάλυπτο και 5 χαμομήλι και κάνουμε επάλειψη.

Καλό καλοκαίρι με τη δύναμη του αρώματος της φύσης!Δέχεται κατόπιν ραντεβού σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Τρίκαλα

PSD to WordPress by PSD Loft