Ομοιοπαθητική – μία σύγχρονη θεραπευτική μέθοδος

(Γρηγορίου Αρετή, Ομοιοπαθητικός – Εναλλακτική Θεραπεύτρια)

Η Ομοιοπαθητική είναι μια ολιστική θεραπευτική μέθοδος, μία θεραπευτική Τέχνη εντελώς φυσική, χωρίς παρενέργειες, φιλική προς τον άνθρωπο και στηρίζεται σε συγκεκριμένους αναλλοίωτους θεραπευτικούς νόμους και αρχές όπως «Τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» που ήταν η θεραπευτική αρχή του Ιπποκράτη.

Εκείνος ο οποίος ανήγαγε το αξίωμα αυτό σε πλήρες επιστημονικό θεραπευτικό σύστημα είναι ο Σαμουήλ Χάνεμαν (1755-1843). Δοκιμάζοντας διάφορες ουσίες, ο ίδιος, και παρατηρώντας τα συμπτώματα σωματικά και ψυχονοητικά που του προκαλούσαν, κατάφερε να δώσει νόημα στο νόμο του Ιπποκράτη κατά τον οποίο, για να θεραπευτεί μια ασθένεια πρέπει να δοθεί στον πάσχοντα οργανισμό μια ουσία, η οποία θα προκαλέσει, αν δοθεί σε έναν υγιή οργανισμό, τα ίδια συμπτώματα.

Ο νόμος αυτός βασίζεται στην παραδοχή ότι η δημιουργία του ανθρώπου από το Θεό δεν είναι τυχαία. Έτσι η λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού βασίζεται και στις δικιές του θεραπευτικές, επανορθωτικές δυνάμεις. Ο οργανισμός μας έχει έναν εσωτερικό γιατρό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της υγείας του ίδιου του οργανισμού μας αφού κάθε οργανισμός αντιδρά με το δικό του μοναδικό τρόπο. Σκοπός της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι η κινητοποίηση αυτών των δυνάμεων και η ενδυνάμωσή του ώστε να εξισορροπηθεί και να αποκατασταθεί η υγεία του.

Ας υποθέσουμε ότι ξεσπάει μια επιδημία γρίπης. Ένας γιατρός θα δώσει τα ίδια, σε όλους τους ασθενείς του, αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, αποχρεμπτικά, βιταμίνες για την άμυνα του οργανισμού και σε σοβαρές επιπτώσεις αντιβίωση. Ο ομοιοπαθητικός όμως πρέπει να εξατομικεύσει την κάθε περίπτωση. Αν έχει δέκα διαφορετικούς ασθενείς με γρίπη μπορεί να δώσει δέκα διαφορετικά φάρμακα ανάλογα με την συμπτωματολογία του καθενός. Διαφορετικό φάρμακο θα πάρει εκείνος ο άρρωστος που θέλει να ξαπλώνει μόνος του στην ησυχία του και διαφορετικό εκείνος που θέλει παρέα και αγκαλιές. Διαφορετικό ο ήπιος και νυσταγμένος άρρωστος από αυτόν που θα είναι ευερέθιστος, γκρινιάρης, παραπονιάρης και θα κάνει τη ζωή των γύρων του δύσκολη. Άλλο φάρμακο θα χρειαστεί ο ασθενής εκείνος που θα έχει δακρύρροια καυστική και έντονη πρασινωπή βλέννα και άλλο εκείνος που θα τρέχει η μύτη του σαν νερό. Αντιμετωπίζεται, δηλαδή το άτομο ως σύνολο και το φάρμακο που θα δοθεί, θα θεραπεύσει όχι μόνο τα τοπικά συμπτώματα αλλά και όλα τα άλλα συμπτώματα. Πολλές φορές οι ασθενείς εκπλήσσονται, όταν μαζί με την κεφαλαλγία ή τη δυσκοιλιότητα θεραπεύεται το άγχος, τα νεύρα, η κατάθλιψη, η υπερβολική ευαισθησία κ.α. Γι’ αυτό το λόγο η ομοιοπαθητική καλείται ολιστικό θεραπευτικό σύστημα.

Εδώ δεν ξεχωρίζουμε ασθένειες αλλά ανθρώπους ασθενείς. Σύμφωνα με την αντίληψη της Ομοιοπαθητικής οι αλλοιώσεις και οι καταστροφές των ιστών που σχετίζονται με το σώμα είναι μόνο ένας απόηχος της ασθένειας, δεν είναι η ίδια η ασθένεια. Έτσι η οποιαδήποτε ασθένεια δεν θεραπεύεται με το να εξαφανίσουμε απλώς τα συμπτώματα. Στην Ομοιοπαθητική τα συμπτώματα είναι τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τα αίτια της ασθένειας και να τα θεραπεύσουμε. Γι αυτό και το ομοιοπαθητικό ιστορικό διαφέρει από το ιατρικό. Εδώ πρέπει να συγκεντρωθούν πληροφορίες για ολόκληρο τον οργανισμό και όχι μόνο από την περιοχή που φαίνεται ότι πάσχει. Κάθε ασθένεια επηρεάζει έναν ασθενή και στο σωματικό και στο ψυχονοητικό του επίπεδο και επηρεάζει όλες τις αντιδράσεις του οργανισμού του.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι σκευάσματα που προέρχονται από το φυτικό ή από το ζωικό βασίλειο και από ορυκτά. Δεν έχουν χημικά πρόσθετα και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα που επιδρούν στον οργανισμό κατασταλτικά καταπολεμώντας μόνο το τοπικό σύμπτωμα. Αντιθέτως ενισχύουν όλο τον οργανισμό του ασθενούς στο σύνολό του ώστε να εξαφανίζεται οριστικά, ήπια και με φυσικό τρόπο, το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια. Δεν παρουσιάζουν καμιά απολύτως παρενέργεια λόγω του μεγάλου βαθμού αραίωσής τους απεναντίας με τη διαδικασία παρασκευής τους έχουν αυξημένη θεραπευτική δράση. Η δράση τους δεν είναι χημική είναι ενεργειακή. Σε μεγάλες δυναμοποιήσεις έχουν ένα ενεργειακό (ηλεκτρομαγνητικό πεδίο) που βοηθά στην εξουδετέρωση της ανισορροπίας στον οργανισμό. Δεν δημιουργούν εθισμό στον οργανισμό και είναι ιδανικά για παιδιά, βρέφη και εγκύους επειδή δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια.

Θεραπεύουν σύντομα, άμεσα και αποτελεσματικά σε οξείες ασθένειες εκεί που θα είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά, κορτιζόνη και άλλα ισχυρά χημικά φάρμακα με όλες τους τις παρενέργειες. Σε χρόνιες ασθένειες τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θεραπεύουν το αίτιο που τις έχει προκαλέσει και έτσι ο ασθενής απαλλάσσεται από την ασθένειά του. Σε χρόνιες επιβαρημένες περιπτώσεις ο χρόνος θεραπείας επιμηκύνεται. Αφού αποκατασταθεί η υγεία του ασθενούς η νέα κατάσταση είναι μόνιμη εκτός αν ο ασθενής οδηγηθεί σε ακραίες συμπεριφορές και επιλογές ζωής ή ακραίες ψυχικές φορτίσεις αλλά και εκεί μπορούμε με την ομοιοπαθητική ξανά να βοηθήσουμε. Η διάρκεια της θεραπείας είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και διαφέρει από άτομο σε άτομο από λίγες ώρες σε κάποιο οξύ περιστατικό ή και κάποιους μήνες σε κάποιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον ασθενή χρόνια.

Η Ομοιοπαθητική ασκείται στη χώρα μας από κάθε θεραπευτή ή γιατρό που την έχει σπουδάσει σε αναγνωρισμένες σχολές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής( ECCH, ICCH, ECH) και έχει το αντίστοιχο πτυχίο. Γιατροί και μη γιατροί σε πνεύμα αρμονικής συνεργασίας προσπαθούν να καθιερώσουν όπως σε πολλές άλλες χώρες την Θεραπευτική αυτή. Η Ομοιοπαθητική όπως έχει καθιερωθεί και στο εξωτερικό είναι ξεχωριστή Επιστήμη και δεν ανήκει στην Κλασσική Ιατρική.Δέχεται κατόπιν ραντεβού σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Τρίκαλα

PSD to WordPress by PSD Loft